Trachemys Adoption - Romanian Coalition

Ajutand testoasele exotice, salvam testoasa nativa emys

Ziua Măsurării Țestoaselor - ziua 23 din fiecare lună din an

 

Rata de creștere a țestoaselor exotice relevă multe despre modul în care sunt ținute, despre starea mediului artificial, gradul de diversificare a hranei, competiția dintre exemplare sau chiar specii diferite, etc. Prin această activitate de măsurare sincron, vom avea șansa de a aduna date prețioase despre diferitele specii deținute de iubitori. Vom putea răspunde la întrebări care deseori rămân deschise: cât cresc țestoasele, în ce ritm cresc țestoasele, care dintre sexe cresc mai repede, etc.

Deci dacă ai o țestoasă exotică în proprietatea ta alătura-te acestui proiect! Nu contează ce specie de țestoasa ai, nu conteaza vârsta sau mărimea țestoaselor, nu contează când te alături acestei activități...

De ce ziua 23? Un amic/O amică (?twinkie) de pe comunitatea online a crescătorilor de țestoase a sugerat ca 23 mai fiind ziua mondială a țestoaselor, să alegem această zi. 

Deci prima zi a acestui program va fi 23 MARTIE 2009!

Completeaza aceasta fișă atașată! Vei avea nevoie de un subler sau de un compas și un liniar! Urmăreşte filmuleţul pentru a înţelege metoda de măsurare cu şublerul, respectiv cu compasul şi liniarul! Ai grijă să nu înţepi ţestoasa! Foloseşte un compas cu vârfuri tocite!

 

 Exotic Turtle Measuring Day in Romania in every 23th day of the month!  One goal of this project is to realize that several exotic species, which are common in commerce, have accelerated growing rhythm. Thus is important to know what we want to buy!  


Pentru o completare mai ușoară, downloadează fișa în word document! Salvează fișa după următoarea schemă: număr țestoasă/nume țestoasă/data măsurării

Datele trimite-le la adresa de email: tibor.sos(arond)gmail.com.

Dupa fiecare zi de 23 o histogramă nouă cu datele trimise va fi afișată pe aceasta pagină de web!

 

2010: Începe sezonul II al măsurătorii țestoaselor!
 

Cu toate că spre sfârșitul anului trecut entuziasmul a 46 de țestoase care s-au lăsat măsurate a scăzut considerabil, datele astfel adunate ne-au făcut la mulți o imagine clară despre ritmul accelerat de creștere a acestor specii exotice. Însă pentru o imagine mai clară avem nevoie în continuare de alte date, astfel am decis să redeschidem azi (23.01.2010) șirul zilelor de măsurătoare ca un fel de sezon II dintr-un film serial.

Însă în acest an iubitorii de țestoase care sunt loiali activității de măsurare vor fi recompensați la sfârșitul anului cu un ghid pentru protecția Țestoasei de Apă Europene (Emys orbicularis) din Romania, carte care va apare la fel la sfârșitul anului 2010 ca rezultat al proiectului "Conservation of European Pond Turtle in Transilvania: Guideline for Monitoring and Management of Small European Pond Turtle populations and its habitats" (KAP2009/07) finanțat de Ambasada Olandei prin programul MATRA-KNIP. Proiectul a fost câștigat de Asociația Ecouri Verzi din Cluj-Napoca (contact coordonator proiect: tibor.sos(arond)gmail.com). La sfârșitul anului, 6 iubitori cu cele mai multe zi de măsurare la activ vor primi acest ghid doar menționând adresa unde va trebui trimis coletul. Participarea la o zi de măsurare indiferent de numărul de țestoase măsurate reprezintă 1 punct.

Dar nu am uitat nici de participanții din acest an al activității! Astfel 4 iubitori de țestoase vor fi premiați la sfârșitul anului cu același ghid pentru protecția țestoasei autohtone. Numele acestor participanți sunt:

Georgiana Andrea cu țestoasele Dopy și Spoty (10 zile de participare)

Emilia cu țestoasa Broschy (6 zile de participare)

Laura cu țesoasele Tzutza și Tzutzu (5 zile de participare)

Mihai cu țestoasa Bamse (5 zile de participare)

Cei interesați de această activitate pot găsi informații pe această pagină dar și la linkul următor de pe site-ul www.testoase.com: http://www.testoase.com/viewtopic.php?t=1375. Deci cine dorește să participe poate trimite datele azi și în următoarele două zile la adresa: tibor.sos(arond)gmail.com.

Datele oricărei specii de țestoasă sunt acceptate în afara speciilor protejate! În cazul speciilor protejate excepții pot fi cazurile, când deținerea poate fi justificată prin diverse acte ca de ex. CITES (de ex. la speciile Testudo). 

  

Rezultatele a Zilei a Treia de Măsurare în Sezonul II
23.03.2010!
 

Doar 12 ţestoase s-au lăsat măsurate, însă dintre care 3 sunt ţestoase noi!

O informaţie dedusă din aceste măsurători cu lacune: se pare că ţestoasele stagnează în creştere în lunile de la sfârşitul anului, chiar dacă nu hibernează. Această stagnare poate fi cauzată de scăderea cantităţii de lumină naturală, ce cauzează la rândul ei dezvoltarea în ritm scăzut a ţestoaselor! Deseori deţinătorii vorbesc despre o scădere a poftei de mâncare în această perioadă. După solistiţiul de iarnă (decembrie 21 sau 22) lungimea zilei creşte, cantitatea de lumină naturală creşte la fel, astfel ţestoasele sunt impulsionate la creştere.

 

 

Rezultatele a Zilei a Doua de Măsurare în Sezonul II
23.02.2010!
 
Doar 11 ţestoase s-au lăsat măsurate... dar vezi un ajutor mai sus: un filmuleţ upload-at!
 
 
 
 
 
 
 
Rezultatele Primei Zile de Măsurare a Țestoaselor în Sezonul II
23.01.2010!
 
În prima zi de măsurare doar 14 ţestoase s-au lăsat măsurate... 
 
 
 
 
 
 
Rezultatele Zilei a Cincea de Măsurare a Țestoaselor
23.07.2009!

Datele se adună, noi ne regăsim în fiecare lună. Cine dorește, cine poftește...

 

 

 

 

Rezultatele Zilei a Treia şi a Patra de Măsurare a Țestoaselor
23.05.2009 și 23.06.2009!

La a treia zi de măsurare a ţestoaselor au participat 20 de ţestoase, pe cand la a patra zi de măsurare doar 17 de ţestoase. Deci numărul ţestoaselor participante scade. Însă datele primite pană acum şi datele celor care trimit cu loialitate datele in fiecare lună face ca această activitate să-şi aibă rostul bine stabilit.

În următoarele figuri puteţi observa schimbările petrecute la ţestoasele deţinute de prieteni loiali ai acestei acţiuni.

Interesant la aceste date este că unele exemplare relativ mari cresc văzand cu ochii... ce ar fi caracteristic doar ţestoaselor de dimensiuni mici. Dar vom vedea în următoarele luni ce se va întampla.

Unele date oscileaza între măsurători (cresc şi scad), dar voi explica în următoarele puncte care poate fi problema si voi analiza şi de ce unii dintre voi numai participa la acţiune.

Primul punct: Am participat o dată (sau de două) ori, dar am sărit o lună şi nu mai cred că datele mele contează, dacă am sărit şirul. Nu este adevărat. Unele teste statistice pot folosi şi datele singulare. Deci şi datele unei singure măsurători poate fi folosite. De exemplu în corelarea de mai jos fiecare lungime de carapace este corelată cu celelalte trei date morfologice (lăţimea şi înălţimea carapacei şi lungimea plastronului) indiferent dacă este de la aceaşi ţestoasă măsurată de trei ori sau de la alta. Din punct de vedere statistic poate fi vorba de o greşeală (pseudoreplicarea datelor), dar în cazul nostru nu ne interesează acest aspect.

Interpretarea acestei figuri de mai sus ne poate ajuta să ghicim ce mărimi normale ar trebui să aibă o ţestoasă cu x lungime, lăţime, etc. de carapace. Dacă luăm ca bază lungimea carapacei (datele de pe orizontală), putem vedea că de exemplu o ţestoasă cu o lungime de carapace de 10 cm are lungimea plastronului între 7-8 cm - de la numărul 10 urmezi o linie perpendiculară pe axa x pană la datele albastre a plastronului-, şamd. La fiecare grup de date este ataşată o linie ce creşte dinspre stanga spre dreapta. Ea arată datele ideale a unei ţestoase cu mărimi ideale! Însă perfecţiunea acestor date (ce se ascund în linie) depinde de numărul datelor! Cu cat avem mai multe date, ca atat această linie prezintă date mai aproape de adevăr! Aceste linii vor fi diferite pentru sexe şi pentru specii!

Dacă s-a sărit o lună, două, din măsurarea ţestoasei, tot această linie ne arată ce date au fost sărite, dar doar în cazul dacă avem mai multe date - deci în acest moment doar dacă mergem cu măsurătorile mai departe.

Punctul doi: Mi-au ieşit date mai mici, decat luna trecută. De obicei dacă cineva încearcă să măsoare de mai multe ori o ţestoasă vor ieşi date diferite, mai ales la măsurători mai jos de milimetri! Nu este ceva greşit. Dacă datele sunt apropiate înseamnă că ţestoasa stagnează. Un juvenil sau un subadult care stagnează, este o problemă gravă! Ele au o creştere rapidă, stagnarea arată că ceva nu e în ordine! Un adult care stagnează e ceva normal. Aici chiar o creştere rapidă este un aspect de cercetat!

Punctul trei: Am două ţestoase care aveau aceeaşi dimensiuni, acum însă una e mai mică, cealaltă mai mare. Fiecare ţestoasă are un ritm de dezvoltare propriu. Unele se adaptează mai bine, decat altele. Unele sunt mai competitive (hrană, locul de însorire, etc.). Sexele se dezvoltă diferit. Însă în multe cazuri diferenţa în creştere, poate fi cauzată de boli, infecţii, competiţie acerbă, neajunsuri.

Punctul patru: Ştiu că a crescut, dar nu-mi iese în măsurătoare. Dacă măsori doar din jumătate în jumătate de centimetrii, nu vei observa prea repede schimbarea. Cel mai potrivite sunt măsurătorile pană în milimetrii de ex. 7,1 cm ori 71 mm. Perfecţonează-ţi metoda de măsurare! Măsoară de mai multe ori o mărime şi dacă îţi ies aceeaşi date, sau apropiate pană în 1-2 mm, este ok.

Punctul patru: Am uitat. Voi încerca să vă anunţ din timp pentru măsurători, ce, îmi pare rău, nu mi-a reuşit în ultimele două date.

Punctul cinci: Nu ştiu dacă ajută la ceva aceste date. Vezi primul punct. Şi aceste prime date conţin informaţii extraordinare celor care sunt sau vor fi proprietari (iubitori) de ţestoase!

Punctul cinci: Cred că e ceva cu mine -  a zis proprietarul. 

Sper că v-a făcut plăcere să vedeţi aceste date preliminare. Ne citim pe data următoare de măsurare! 

 

 

 

Rezultatele Zilei a Doua de Măsurare a Țestoaselor
23.04.2009!
 
La a doua zi de măsurare au participat 12 de deținători de țestoase cu 28 de țestoase (aceleași specii cu o subspecie nouă de Graptemys). Am primit noi date a cinci țestoase nou înscrise în program. Pâna în acest moment avem datele a 42 de țestoase (numărul măsurătorilor 58).
 
În grafice putem vedea cum exemplarele tinere cresc și cum stagnează cele adulte!
 
Așteptăm participarea tuturor celor care au luat parte la prima măsurare din luna trecută! Și mulțumim celor care au participat și la a doua zi de măsurătoare!
 

   

 

 

 

Rezultatele primei Zile de Măsurare a Țestoaselor 23.03.2009!  

La prima zi de măsurare au participat 16 proprietari de țestoase exotice cu un număr de 33 de țestoase din 3 specii, 2 subspecii și un hibrid (Trachemys scripta scripta TSS, Trachemys scripta elegans TSE și Graptemys pseudogeographica ouchitanensis x sabinensis GPOS).

Acestea sunt datele trimise de voi! Denumirea țestoaselor este: număr țestoasă/nume țestoasă/specie, subspecie țestoasă.

Toate datele apar în cm. Este îmbucurător faptul că avem date de la țestoase de diferite mărimi. Cum această măsurare este prima, aceste grafici momentan nu ne spun multe. Dar ca o prezicere a ce o să urmeze, vă prezint datele a două țestoase Trachemys scripta scripta și a două țestoase Graptemys pseudogeographica ouchitanensis x sabinensis, pe care le-am măsurat deja de 4 ori anul acesta.  

După cum vedeți Pong a avut niște probleme de sănătate (răceală) și datele lui au stagnat. Aspectul cel mai interesant este că lungimea plastronului său s-a redus! Momentan încearcă să recupereze...

 

Următorul grafic prezintă datele corelării lungimii carapacei cu lungimea plastronului, lățimea și înălțimea carapacei. Ce putem deduce de pe acest grafic?

  • Dinspre stânga spre dreapta vedem cum paralel cu creșterea lungimii carapacei cresc și celelalte caractere. 
  • Datele din colțul stânga jos ne arată că exemplarele tinere au lungimea plastronului și lățimea carapacei aproape egale (vizibil: punctele verzi: lungimea plastronului, punctele roșii: lățimea carapacei), dar aceste două caractere sunt egale și cu lungimea carapacei (este deductibil din unghiurile liniei regresiei lineare: dacă este egal cu 45 de grade atunci x = y)
  • Spre dreapta vedem că datele se împrăștie. În colțul din dreapta sus datele ne vorbesc de o lungire a carapacei în direcție față-spate, astfel lățimea rămâne în urmă. Nu este nimic nou, țestoasele primesc o formă hidrodinamică pentru a înota mai ușor. 
  • Înălțimea carapacei suferă cele mai mari modificări la țestoasele măsurate - ele sunt datele cel mai împrăștiate (punctele galbene). Relația lungime/înălțime carapace arată două tipuri de țestoase: la aceeași lungime de carapace unele sunt mai înalte (vezi dreptunghiurile galbene deasupra liniei de regresie galbenă), celelalte mai plate (vezi dreptunghiurile galbene sub linia de regresie galbenă). Masculii au o tendința de a avea o carapace mai plată [vezi al doilea grafic: masculii sunt reprezentanți prin pătrate, femele și subadulții prin romburi] - vom vedea mai târziu când vor crește cei mici. Această relație însă poate predicta și un mediu dificil!

Alte sfaturi pentru următoarea zi de măsurare:

  • De câte ori ai măsurat? Înseamnă de câte ori ai participat la acest proiect.
  • Dacă puteți, scrieți și subspecia!
  • Măsurați pâna la milimetru! De ex. 1,3 cm.
Mulțumim tuturor celor care au participat la această primă Zi de Măsurare a Țestoaselor exotice! 

 

 

 

Parteneri:

Trachemys Adoption - Romanian Coalition 

Grupul pentru Protecția Amfibienilor și Reptilelor din cadrul Grupului Milvus

Comunitatea Online a Crescătorilor de Țestoase

Latifa.ro - site-ul tuturor animalelor de companie 

Animălutze.com 

  

  

Recent Videos

2081 views - 0 comments
2082 views - 0 comments
2115 views - 0 comments
1868 views - 0 comments