Trachemys Adoption - Romanian Coalition

Ajutand testoasele exotice, salvam testoasa nativa emys

Ghid rapid de ingrijire a testoaselor cu tample rosii (www.latifa.ro)

link sursa 1

"Caracteristici generale

Broastele testoase cu tample rosii (Trachemys scripta elegans) sunt foarte populare ca animale de companie. Din nefericire, lipsa cunostintelor despre ingrijirea lor determina de multe ori moartea prematura a acestora. Odata create conditii optime pentru dezvoltarea lor, broscutele pot trai chiar si 75 de ani, ceea ce inseamna ca ingrijirea lor este un angajament pe termen lung.
Carapacea lor este verde (mai inchis sau mai deschis) cu dungi negre si pete gabene. Plastronul (carapacea inferioara) este galbena cu dungi negre. De o parte si de alta a capului se observa doua dungi de culoare rosie – de unde si numele testoasei. Pielea de pe cap, gat, membre si coada este de culoare verde, cu dungi galbui. Puii sunt mai viu colorati decat adultii, ale caror culori se inchid in timp.
Broastele testoase cu tample rosii pot atinge usor la maturitate 25-30cm in diametru. Masculii sunt usor mai mici decat femelele, dar au gheare mai lungi la labele din fata si, de asemenea, cozi mai lungi decat femelele.
Testoasele cu tample rosii hiberneaza in mediul lor natural. Tinute in captivitate ele sunt insa active pe tot parcursul anului. Totusi, in perioada toamna-iarna ele au tendinta sa manance mai putin.

Femela sau mascul? 

Lungimea ghearelor labutelor este principalul element de identificare a sexului broscutei dumneavoastra, intrucat la mascul acestea sunt mult mai lungi. Totusi, o identificare sigura nu poate fi facuta decat dupa ce broscutele ajung la maturitate. Maturitatea sexuala definitiva la masculi se instaleaza in jurul varstei de 2-5 ani, cand ating aproximativ 10cm in diametru, pe cand la femele in jurul varstei de 5-7 ani, cand ating aproximativ 18cm in diametru. Insa, diametrul la care ajunge o testoasa este un indicator mai bun pentru atingerea maturitatii sexuale decat varsta. De asemenea, coada masculilor este mai lunga si mai subtire decat a femelelor. Masculii au plastronul (carapacea inferioara) usor concav, pentru a putea copula mai usor.
 

link sursa 2

Amenajarea unui acvariu. Lumina. Temperatura.

Broastele testoase cu tample rosii sunt animale semi-acvatice si petrec perioade lungi de timp pe uscat. De aceea este important sa li amenajeze un acvariu care sa le permita atat inotul cat si stationarea pe un teren uscat pe care sa se poata urca usor. Un acvariu cu un volum de 80 litri este considerat ca asigura un minim de confort. Totusi, acvarii mai mari sunt necesare pentru broscutele mari sau daca doriti ca broscuta dumneavoastra sa se dezvolte frumos, intrucat marimea la care ajunge este direct proportionala cu marimea spatiului in care creste. Nu este neaparata nevoie sa investiti intr-un acvariu. Le puteti crea o casa primitoare si in containere mai mari de plastic, atata vreme cat nu va deranjeaza ca nu le puteti privi din lateral. Partea de uscat poate fi amenajata utilizand pietre netede sau bucati de lemn (fixe sau plutitoare). Totusi, trebuie sa aveti grija sa nu folositi pietris, intrucat acesta poate fi inghitit de catre broscute.
In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara in acvariu, trebuie sa tineti cont de faptul ca adancimea ei trebuie sa fie de minim 1,5-2 ori mai mare decat diametrul broscutei. Lungimea portiunii de apa din acvariu trebuie sa fie de 4-5 ori mai mare decat diametrul broscutei iar latimea de 2-3 ori mai mare decat diametrul ei. Spre exemplu, daca aveti o broscuta al carei diametru este de 10cm, adancimea apei in acvariu trebuie sa fie de minim 15cm, lungimea portiunii de apa trebuie sa fie de minim 40cm iar latimea de minim 20cm.
Intrucat broscutele sunt animale care produc suficient de multa mizerie, este necesar sa dotati acvariul cu un filtru puternic, care sa lungeasca perioada de timp ce se scurge intre momentele de schimbare a apei. Totusi, este indicat sa schimbati saptamanal un procent de 25% din apa din acvariu si sa schimbati toata apa o data pe luna. Pentru a mentine curatenia acvariului este ideal sa hraniti testoasele intr-un container separat. Filtrul trebuie curatat periodic, atunci cand isi incetineste functionarea – fapt care inseamna ca este murdar – acest lucru asigurand claritatea si puritatea apei, precum si absenta mirosurilor urate.

link sursa 3

Foarte importanta este si oxigenarea apei din acvariu. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui filtru de aer.
Partea de teren uscat a acvariului este ideal sa fie incalzita cu ajutorul unui bec sau a unei lampi cu neon, plasate chiar deasupra partii uscate. In completarea acesteia este necesara o lampa UVA/UVB, deoarece expunerea broscutelor la acest tip de lumina permite asimilarea corespunzatoare a calciului si are si alte efecte benefice cum ar fi cresterea apetitului pentru mancare.
Un incalzitor este necesar pentru a putea mentine temperatura apei din acvariu la o valoare constanta de 25-29°C. De asemenea, este bine sa achizitionati un termometru bun cu care sa verificati periodic temperatura. Aveti grija insa! Broscutele sunt animale foarte curioase si jucause, asa ca s-ar putea sa fie tentate sa inspecteze incalzitorul, ceea ce ar putea duce la spargerea acestuia. Un incalzitor spart este un pericol de moarte pentru broscutele dumneavoastra! Pentru a evita astfel de situatii va recomandam fie sa plasati incalzitorul undeva unde broscutele nu-l pot atinge, fie sa il introduceti intr-un tub PVC de un diametru mai mare decat diametrul incalzitorului si in care sa dati multe gauri care sa permita circularea apei.

Hrana

Ele sunt omnivore, ceea ce inseamna ca mananca atat hrana animala cat si vegetala. Puii mananca cu predilectie hrana de origine animala si trebuie hraniti in fiecare zi, in timp ce adultii trebuie hraniti la fiecare 2-3 zile. Ideal este ca hrana sa fie variata. Testoaselor mature li se poate da si hrana vie (pestisori, viermi, greieri), celor inca pui fiind necesar ca mancarea sa le fie taiata in bucatele. De asemenea, in comert exista mancare deja preparata pentru broastele testoase (gammarus si altele). In ceea ce priveste hrana vegetala, li se pot oferi morcovi, varza sau plante de acvariu. 

link sursa 4

Este foarte bine sa li se ofere si suplimente de vitamine, precum si sa se doteze din cand in cand acvariul cu o bucata de calciu, care se gaseste la magazinele de profil.
Broastele testoase adora sa manance in apa. Avand in vedere ca hranitul lor este o operatiune care produce mizerie, pentru a evita murdarirea apei din acvariu, va sugeram sa le hraniti intr-un container de plastic separat de acvariu. Ele vor fi introduse acolo si mentinute doar atata timp cat mananca. In acest fel se poate si monitoriza exact cantitatea de mancare pe care o ingurgiteaza broscuta dumneavoastra la o masa. 
Broscutele sunt cunoscute pentru apetitul lor vorace insa, in general, cantitatea de mancare oferita nu trebuie sa depaseasca ceea ce poate manca broscuta in 15 minute. In cazul in care constatati ca se formeaza pliuri de piele pe labutele broscutei, in special cand aceasta si le retrage in carapace, inseamna ca este prea grasa si ar trebui sa o hraniti mai putin sau cu mancare mai putin proteica.
De asemenea, este important sa indepartati din acvariu cantitatile de mancare ramase neconsumate, pentru a evita descompunerea acestora si contaminarea apei din acvariu.

Igiena

Broscutele testoase, ca oricare alt animal de companie pot fi purtatoare de boli (mai ales Salmonella) si se pot imbolnavi ca urmare a contactului cu oamenii. De aceea, va recomandam sa va spalati cu atentie mainile atat inainte cat si dupa manipularea broscutelor. In acest fel, va veti feri de orice boala si le veti feri si pe ele.
De asemenea, este important sa nu lasati copiii sa manipuleze broscutele nesupravegheati.

Atentie! 

In prezent, in Europa, exista o adevarata problema generata de suprapopularea mediului natural cu exemplare cumparate din pet shopuri si abandonate in natura. Pentru mai multe detalii accesati: http://www.freewebs.com/trachemysadoption sau lista de discutii a coalitiei:http://pets.groups.yahoo.com/group/trachemys-adoption_ro."

 

Alte linkuri folositoare:

PetEducation.com

Trachemys scripta (Slider) Care - World Chelonian Trust

Animal-World - Pet and Animal Information

Melissa Kaplan's Herp Care Collection

CentralPets.com

Gulf Coast Turtle and Tortoise Society

Foundation Turtle

Western New York Herpetological Society

Jacobsen homepage

Trachemys online!

Felixcam - pond of turtles, frogs and fish

Streaming TV of a bakyard pond, featuring turtles, fish and frogs - 24/7. Official website is felixcam.com 

source: http://www.ustream.tv/channel/tv-streaming

Trachemys în casă - video

sursa:  CASSYSDESIGN
 
QGs9ySwJV78

Trachemys în curte sau în grădină

sursa: egabi70 

tUhMAQyAMcQ

Câteva poze cu ţestoasele mele adunate de peste tot în habitatul lor de vară.

 

 

Recent Videos

2081 views - 0 comments
2082 views - 0 comments
2115 views - 0 comments
1868 views - 0 comments